Târgu-Neamț, Str. Calistrat Hogaș, bl. B19, ap. 1, parter
0766537487, 0786324234
notar@birounotarialtudor.com
notar@notartvv.ro
Pentru clarificare, aceste termene se referă la opțiunea succesorală, respectiv acceptarea sau nu a moștenirii lăsate de către decujus (adică cel despre a cărui moștenire este vorba).
Practic, în termenul de opțiune succesorală succesibilii (adică persoanele care ar putea moșteni) trebuie să opteze fie pentru acceptarea moștenirii, fie pentru repudierea (respingerea) acesteia.
Deoarece Codul civil s-a modificat în anul 2011, se distinge între moștenirile care sunt supuse ca reguli Codului civil vechi (până la 30.09.2011) și cele care sunt supuse ca reguli Codului civil nou (începând cu 01.10.2011), astfel:
- termenul de acceptare al moștenirii conform Codului civil vechi era de 6 luni de la data decesului
- termenul de acceptare al moștenirii conform Codului civil nou este de 1 an de la data decesului.
Este bine de știut totuși că acceptarea moștenirii poate fi făcută atât expres, atunci când succesibilul își însușește titlul sau calitatea de moștenitor într-un act autentic sau sub semnătură privată, cât și tacit, atunci când succesibilul face acte sau fapte din care rezultă în mod neechivoc însușirea calității de moștenitor, acte pe care le putea face doar în calitate de moștenitor (ceea ce înseamnă că poate fi făcută dovada și după expirarea termenului).
Un alt termen important este cel de retractare a renunțării la moștenire; actul de opțiune succesorală este irevocabil, ceea ce înseamnă că odată ce ai optat într-un fel sau altul nu te mai poți răzgândi. Există o singură excepție: cel care a renunțat la moștenire se poate răzgândi doar în intervalul termenului de opțiune și numai dacă nu a acceptat nimeni moștenirea până în momentul declarației de retractare a renunțării
Despre acceptare și renunțare la moștenire într-un articol viitor.